Ma macina de ceva timp conjugarea verbului “a invarti”. Mi s-a atras atentia ca nu e corect sa spun “Roata se invarteste” ci “Roata se invarte”. Asa sa fie? Mie mi se pare cam pe dos. Asa ca ma hotarasc sa ma informez ca nu cumva sa ma fac de ras. Si ce aflu? Ei bine, ambele variante sunt corecte!Translexical

Se pare ca folosirea uneia sau a alteia dintre formele acestui verb este strict o optiune personala, ambele fiind acceptate. Asadar conjugarea verbului “a invarti” este urmatoarea:

Eu invart/invartesc

Tu invarti/invartesti

El/ ea invarte/invarteste

Noi invartim

Voi invartiti

Ei/ele invart/invartesc

In limba romana mai avem si alte verbe care se comporta ca verbul “a invarti”. Printre ele se numara: “ a cheltui”, “a birui”, “a chinui”, “a mantui”, “a reanima”, “a demarca”, “a schiopata”.

Este bine de stiut ca in limba romana, care este foarte restrictiva si in care riscam la tot pasul sa facem diverse greseli gramaticale, de ortografie sau de exprimare, exista si anumite cuvinte cu doua forme corecte,  decizia privind folosirea uneia sau alteia dintre ele apartinandu-ne in intregime.

SC TRANSLEXICAL SRL – birou de traduceri, poate deveni oricand partenerul dumneavoastra de incredere pentru servicii de traduceri legalizate sau traduceri autorizate! De asemenea oferim si servicii de apostilare a traducerilor. Pentru informatii suplimentare sunati-ne la 0724 168 359 sau scrieti-ne la office@translexical.ro.